Friday five: Pumpkin everything

Het is herfst! Herfst staat bij mij vooral voor kouder wordend weer, regen, kale bomen en vieze natte blaadjes everywhere. Oké dat waren de minder leuke kanten van de herfst want ik ben nou eenmaal meer het sunshine, sand & beachy-achtige type. Neemt niet weg dat de herfst toch ook wel heel veel goeie kanten heeft. De wereld, lucht, natuur maar vooral mijn keuken kleuren voor even volledig oranje. Want herfst staat toch vooral voor onbeperkt en keihard pompoen eten! All day every day!

Pompoenen. Waar te beginnen? Pompoenen zijn top. Je kunt ze koken, grillen, vullen, voor de sier neerzetten of naar iemand zijn hoofd gooien als diegene irritant is. Mijn favoriete bezigheid is toch wel dat gooien.. nee grapje hoor. Vorig jaar is mijn pompoen manie zo'n beetje begonnen. Ik kan me niet herinneren dat ik voor die tijd ooit eerder pompoen gegeten heb. Mam, als je dit leest, je hebt me echt een belangrijk onderdeel in mijn opvoeding ontnomen! Anyway, ik was direct verkocht na het eten van dit 'oranje goud'. Pompoen is zoet. En ik hou van zoet! Nog beter is zoet eten met weinig calorieën en weinig koolhydraten. Bingo! Pompoen is your new best friend! 

 

Maar wat te doen met pompoen? Tja.. wat niet eigenlijk. Het meest simpele is roosteren in de oven of in de Airfryer. Lekker met wat paprikapoeder of komijn. Of maak er eens een soepje of salade van met bijvoorbeeld geitenkaas. Pompoen kun je voor zowel hartige als zoete gerechten gebruiken en daarom is het echt één van de meest geniale ingrediënten ooit.

 

Wat meestal niet vermeld wordt bij deze hype is dat het enorm rot werk is om pompoenen schoon te maken. Zo'n ding door zien te snijden en vervolgens ontdoen van het vruchtvlees en de schil (hoeft niet altijd) is een work out op zich en je moet nog uitkijken ook dat je je vingers er niet afhakt in je enthousiasme. Mijn tip van de dag is dan ook vooral om gelijk een hele pompoen schoon te maken en te koken. De gekookte pompoen kun je, afgekoeld, wel een aantal dagen in de koelkast bewaren en kun je dan de komende dagen voor je diverse gerechten gebruiken. Gooi wat pompoen in je smoothie, bak er pancakes of muffins mee of maak eens pompoen granola!

 

Jammer genoeg heet deze categorie 'friday five' want het liefst had ik gewoon gelijk 20 pompoen recepten jullie kant op gegooid. Voor nu hou ik het even bij deze vijf heerlijke recepten. Mijn persoonlijke favoriet blijft toch gewoon de pompoen pancakes. Bescheidenheid is overrated, ik durf écht keihard te stellen dat deze pancakes GOED zijn. Met hoofdletters zelfs!

 

Snel een 'pumpkin everything deel II' dan maar? Want van pompoen recepten kun je toch eigenlijk nooit genoeg hebben! :)


1. Pompoen-haver muffins

Ontbijt muffins voor de win! Handig om mee te nemen als je weer eens iets te lang in bed bent blijven liggen nu de dagen weer donker en regenachtig beginnen. Het receptje van deze pompoen muffins met havervlokken vind je hier.


2. Pompoen-havermout pancakes

Mijn meest gemaakte en bekeken receptje of all times zijn deze pompoen pancakes. En ik weet waarom! Ze zijn gewoon mega lekker, ask my friends. Ik maak regelmatig hele stapels in het weekend voor mijn vriendinnen. Nog niet gemaakt?

Shame on you. Het volledige recept lees je hier.


3. Pompoen-pindakaas smoothiebowl

Wist je.. dat pompoen en pindakaas ook mega goed samen gaan! Maar zoals ik inmiddels al 100 keer heb gezegd, wat gaat er niet samen met pindakaas ha-ha :) Deze big smoothie bowl is een kickstart van je dag met een flinke portie groenten!


4. Pompoen-pindakaas granola

Herfstachtige geuren verspreiden zich door je huis wanneer je deze pompoen granola in de oven schuift! Nog mooier, binnen 15 minuten klaar dus voor je het weet heb jij verse granola op je kwark liggen met de kruidige en zoete smaak van pompoen& pumpkin spice. Verkocht? Het receptje lees je hier.


5. Pompoen chia pudding

Dit ontbijtje is een perfect 'leftover' ontbijtje. Heb je nog wat gekookte pompoen over van een ander receptje? Gebruik de restjes om deze chia pudding alvast klaar te zetten voor de volgende dag! Het recept vind je hier.


Reactie schrijven

Commentaren: 0