Friday five: Recepten met pindakaas

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Right? Eigenlijk kan ik me helemaal niet herinneren dat pindakaas nou zo favoriet was 'vroegah' bij ons thuis. Ik was denk ik meer de hagelslag kinda gyal. Waar het mis is gegaan geen idee maar tegenwoordig ben ik een echte 'pindabaas'. Voor pindakaas kun je me wakker maken. Pindakaas smeer je allang niet meer gewoon op een boterham. Je kunt er mee koken, bakken, het over je pancakes gooien of er bijvoorbeeld een smoothie mee maken. Dat gooien neem ik soms iets te letterlijk, met peanut butter all over da place als gevolg.

 

Over vroeger gesproken. Vroeger was Calvé dé pindakaas topper. Had je het over pindakaas dan kwam al gauw de Calvé reclame omhoog poppen. Tegenwoordig heb je zoveel soorten pindakaas dat je door de bomen het pindabos niet meer kunt zien. Positief wel want pindakaas heeft inmiddels een hele ontwikkeling doorgemaakt. Daar waar pindakaas voorheen eigenlijk vrijwel altijd toegevoegd suiker, zout en geharde vetten bevatte, zijn er tegenwoordig steeds meer pindakaas soorten te koop die bestaan uit 100% pinda's. Weg met alle toegevoegde onzin dus.

 

Vandaag de dag kun je Instagram niet meer openen zonder dat de klodders pindakaas je om de oren vliegen. Pannenkoeken met pindakaas, koekjes met pindakaas, smoothies met pindakaas, you name it! Hoe meer hoe beter! Er bestaat zelfs een (inter)nationale pindakaasdag en dan hebben we het nog niets eens over de pindakaas winkel in Amsterdam gehad. Dat deze hype binnenkort overwaait naar de Rotterdamse markthal maakte direct dat ik mijn tentje en campingstoeltje uit de kelder heb getrokken. Ik ga alvast voor de Markthal zitten hoor jongens, fan van het eerste uur! 

 

En dan nu de hamvraag; is pindakaas wel zo gezond? Als je het mij vraagt past pindakaas helemaal in de Supervood gedachte. Pindakaas an sich is niet ongezond. Dan heb ik het wel over de pindakaas die bestaat uit 100% pinda's zonder toegevoegde suikers of andere toevoegingen. Pindakaas heeft prima voedingswaardes. Zo bevat het onder andere gezonde vezels, vitamine E, mineralen en ijzer. Maarrrr zoals ook veel mensen weten bevat pindakaas ook een hoog gehalte vetten. Gezonde vetten weliswaar maar dit maakt wel dat pindakaas gezond is met een kleine 'maar'. Gewoon niet iedere dag doen dus. Of wel en wat harder sporten ofzo. Zoek het lekker zelf uit, genoeg wijsheid, dit zijn mijn vijf pindakaas favo's!


1. Pindakaas koekjes

De afgelopen twee weken hebben de pindakaas koekjes me om de oren gevlogen! Jammer genoeg niet letterlijk, maar jullie hebben de koekjes al veelvuldig gemaakt en dat bevestigd alleen maar mijn eigen oordeel; ze zijn écht mega lekker! Check it out here.


2. Pindakaas quinoa cups

Nog beter dan pindakaas is pindakaas én chocolade. Match made in heaven! Ook dit receptje bevat relatief weinig ingrediënten, dit kan iedere niet-keukenprinses zelfs maken. Het hele receptje lees je hier.


3. Pindakaas granola

Pindakaas door je kwark of yoghurt. Kan kan.. maar nog lekkerder is de pindakaas verwerken in je granola en dat door je yoghurt doen. Niet alleen is pindakaas en chocolade een match made in heaven, voeg hier nog kokos aan toe en je pindakaas game is écht strong! Het recept vind je hier.


4. Pindakaas-chocolade-nicecream bowl

Het houdt maar niet op met de hemelse combi's. Ook pindakaas en banaan zijn twee ingrediënten die er gewoon voor gemaakt zijn om samen in een schaaltje gegooid te worden. Deze bowl is lekker als ontbijt, tussendoor of 's avonds als toetje. Het recept vind je hier.


5. Pindakaas pancakes

En last maar zeker niet least, pancakes met pindakaas. Je kan er natuurlijk een dikke klodder overheen gooien, maar je kunt het ook verwerken in je beslag. En dat deed ik dus! Het receptje vind je hier.


Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Debbythechocoholic (vrijdag, 12 mei 2017 22:00)

  Ik ga binnenkort 1 van deze gerechtjes maken �

 • #2

  Pinda (zaterdag, 13 mei 2017 11:46)

  Pindakaasheaven!! Thanks voor de receptjes :)

 • #3

  Remco Sebastiaan (dinsdag, 22 augustus 2017 19:35)

  Kan je niet iets met verzinnen op mijn wildste fantasie die ik al jaren koester "pindakaas chips"..... maar dan zeg maar "Healthy" ??