Friday five: Speculaas

Mijn grote inspiratie voor de Friday Five van deze week is de 'Goedheiligman' also known as, jawel, Sinterklaas! Wanneer ik aan Sinterklaas denk, denk ik aan zwarte pieten, witte pieten, demonstratie-gezeur, een stinkend paard en een schuimpjes-pepernoten-suiker-coma. Oké duidelijk. Ik heb geen ene malle moer met Sinterklaas en alles er omheen. Maar als influencer moet je blijkbaar wel een beetje met de mode mee gaan. En daarom geven we deze hele Sinter-onzin een fitgirl draai met vijf gezonde recepten met speculaaskruiden. Want Sinterklaas en speculaas dat uh.. hoort gewoon bij elkaar. Ofzo. Lees mee voor mijn speculaas favorieten!

Speculaaskruiden zijn meerdere specerijen in één mengsel. Dit kun je natuurlijk zelf maken als je niks beters te doen hebt of over-enthousiast bent, maar ik, lazy foodie als ik ben, koop ze gewoon lekker kant en klaar.

Speculaaskruiden kun je tegenwoordig overal wel kopen, in bio winkels, online, maar ook gewoon in je Appie Heijn. Speculaaskruiden zijn een combinatie van onder andere kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, gember, korianderzaad, piment en/of anijszaad.

 

Over zelf speculaaskruiden maken kan ik je dus niet zoveel vertellen. Dat had ik misschien wel even moeten doen bedenk ik me nu ik deze blog typ maar goed, who cares. Waar het écht om gaat, is wat je met die kruiden kan doen natuurlijk. En daar kan ik jullie dan wel weer een boekje over open doen. 

 

Speculaaskruiden kun je gebruiken in je havermout, koekjes of cake mee bakken of er een kruidige herfst smoothie mee maken. Ik koppel speculaas aan herfst en Sinterklaas. Geen idee waarom eigenlijk. Is dat raar? In de zomer eet ik in ieder geval geen speculaaskruiden ha-ha maar doe vooral waar jij je goed bij voelt hoor.

 

Conclusie is dat je héél veel kanten op kan met deze fijne kruiden. Ik heb vijf van mijn speculaas favo's voor je op een rijtje gezet. Baksels die je bijvoorbeeld op pakjesavond kan voorschotelen aan je fit& healthy visite maar ook gewoon daily-recepten die elke dag kunnen zoals een lekkere ontbijtbowl met wortel& speculaas. Lees hieronder verder voor de Five van deze week en de bijbehorende recepten.  


1. Speculaas cakejes

Deze speculaas cakejes zijn super makkelijk om te maken en gaan het ongetwijfeld goed doen op jouw Sinter-avondje! Een gezondere optie voor de kids of jezelf :) Lees het recept hier.


2. Pompoen mousse

Pompoen en speculaas is echt een gouden combinatie. Deze mousse kun je als gezond toetje eten maar is ook heerlijk bij het ontbijt. 


3. Speculaas bliss balls

Neem in plaats van een handje kruidnoten eens een lekkere (of twee) bliss ball gemaakt van o.a. amandelmeel en speculaas. Net zo lekker! Het recept vind je hier.


4. Wortel-sinaasappel cake

Carrot cake met wortel, sinaasappel én natuurlijk speculaaskruiden! Lekker is nog een understatement :) You will love this! Lees het volledige recept hier.


5. Carrot cake smoothiebowl

Voeg eens één of twee theelepels speculaaskruiden toe aan je smoothie(bowl). Speculaas doet het goed in smoothies met o.a. pompoen, wortel, banaan en kaki. Deze bowl met wortel, banaan en speculaas is een echte herfst topper!


Reactie schrijven

Commentaren: 0