Friday five: Homemade granola

Als het op eten aankomt heb ik vaak last van 'fases'. In de zin van: iets overmatig veel en vaak eten gedurende een week of langer tot zich weer een andere fase aandient. Denk aan rijstwafels, aubergine of omeletjes. Máár er zijn ook van die dingen die nooit verdwijnen uit mijn dagelijkse eetpatroon en eigenlijk iedere dag wel op het menu staan. Yes, it's granola for life! Ik durf eigenlijk wel te stellen dat ik lichtelijk verslaafd ben aan granola. Ach er zijn ergere dingen om verslaafd aan te zijn right :)? Zelfgemaakte granola is vaak ook nog een veel gezondere keuze! Ik zet mijn vijf favo's op een rijtje voor je.

Granola of muesli? In het begin van mijn miss-foodie carrière zag ik door de bomen het bos niet meer, maar inmiddels snap ik de verschillen een beetje. Granola is een mengsel van bijvoorbeeld granen, noten, pitten, zaden en alles wat je nog meer kan verzinnen. Granola onderscheidt zich van muesli doordat het geroosterd wordt in (kokos)olie en gezoet met honing, maple syrup of bijvoorbeeld dadelstroop. Granola kun je in de oven roosteren, in een pan, of zelfs in de Airfryer. Nog gemakkelijker is raw granola, die je zonder te roosteren kunt eten. Of heet het dan weer muesli? Hmm.. nee raw granola klinkt leuker :).

 

Anyway! Granola kun je altijd eten! All day every day! Je kunt het combineren met wat je maar wilt. De meest gangbare combinatie is denk ik wel die van een schaaltje yoghurt of kwark met granola. Maak voor de verandering eens een smoothiebowl van vers fruit en top deze met wat homemade granola.

Wat ik ook vaak doe en wat mega lekker is; een appel in blokjes snijden, in een schaaltje doen, er twee eetlepels granola, wat kaneel en een eetlepel pindakaas doorheen roeren (zonder yoghurt o.i.d. dus). Of gooi eens een lepel over je pancakes of havermout heen. Of of of.. eet het gewoon los als snack. Opties genoeg. Het enigste wat je nu nog nodig hebt.. is vijf knallers van granola recepten! En laat ik die nou net voor je op een rijtje hebben gezet. Enjoy!


1. Zwarte sesam& noten granola

Voor lekkere granola hoef je geen gekke creaties of zeldzame ingrediënten uit je mouw te schudden. Hoe simpeler hoe beter. Met havervlokken en gemengde noten kom je al een heel eind. Voor net die 'little extra' voegde ik zwart sesamzaad toe. Lekker, simpel maar toch nét even anders. Lees het recept hier als je nieuwsgierig bent. 


2. Pindakaas-kokos-choco granola

Tja, je begrijpt dat het niet anders kan dan dat er ook een pindakaas granola variant moest komen. Ik combineerde al mijn favorieten in één granola. Namelijk pindakaas, kokos & chocolate chips. You need this in your life! Het recept vind je hier.


3. Raw granola

Alhoewel het bakken van homemade granola een heerlijk ruikend huis tot gevolg heeft wil ik je toch echt eens uitdagen om het recept van deze raw en no-bake granola eens te proberen! Een van mijn persoonlijke favorieten en écht gevaarlijk lekker.


4. Sinaasappel-kaneel granola

Aangezien de Nederlandse zomer momenteel meer weg heeft van een beginnende herfst is deze herfstige granola perfect om in de stemming te komen! Kaneel, sinaasappel en maple syrup vormen de basis voor deze zoete maar kruidige granola. Het recept vind je hier


5. Bananabread granola uit de Airfryer

Inmiddels is er zonder Airfryer geen leven meer wat mij betreft. Granola uit de Airfryer is niet alleen mega knapperig maar ook méga snel klaar. Dikke aanrader dus. Het recept van deze bananabread granola gemaakt in de Airfryer vind je hier.


Reactie schrijven

Commentaren: 0