Het is momenteel de tijd van de bloedsinaasappels, het seizoen loopt ongeveer van december tot maart en ze zijn nu volop in de winkel verkrijgbaar. Bloedsinaasappels zijn zoet van smaak en minder zuur als de 'gewone' sinaasappel. Lekker, gezond en een uniek kleurtje dus. Doen het leuk in plakjes door een salade bijvoorbeeld. Deze salade krijgt bijna een zomers tintje door de kleur en het fris/zoete tintje. De zon en warmte moet je er helaas nog even bij fantaseren.
Recept voor 1 persoon
Ingrediënten
1 kleine venkelknol
60 gram kikkererwten (uit blik)
1 bosuitje
1 biet
1 bloedsinaasappel
15 gram bruine amandelen
2 takjes dille
1 tl honing
Dressing ingrediënten
2 el sinaasappelsap
1 tl geraspte schil
1 el olijfolie
Zout en peper
Benodigdheden
Oven
Koekenpan
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Schil de biet en snijd in dunne plakjes. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en smeer licht in met wat olijfolie aan beide kanten. Bak ongeveer 10 minuutjes in de oven, tot je ze met een vork gemakkelijk kunt inprikken.
Snijd ondertussen met een mes rondom de schil van de sinaasappel en vervolgens kun je deze in de breedte in plakjes snijden. Snijd de bosui in ringetjes. De venkel doormidden snijden, verwijder de harde kern en vervolgens ook in dunne plakjes snijden. Van de twee dille takjes haal je de kleinere takjes af.
Doe de sinaasappel, venkel, kikkerwten, bosui en dille in een grote kom. Voeg de bieten plakjes uit de oven toe.
Hak de amandelen in stukjes en rooster kort in een koekenpan met een tl honing. Laat afkoelen.
Maak een dressing van de sinaasappelsap, wat geraspte schil, olijfolie, peper en zout. Schenk de dressing over de salade en top met de geroosterde amandelen.