Kerst met Peter's Farm

Newsflash: Kerst komt eraan!

Daar waar vijf jaar geleden iedereen nog bezig was met het stressen van het op tijd binnen halen van de kerstcadeautjes en wat er nu weer voor Tante Bep gekocht moest worden voor cadeau, hoor ik nu vrijwel niemand meer over cadeautjes. Nee. Daar waar het nu écht om draait met kerst, is het eten. Weken van tevoren vliegen de kerst recepten en ideeën je al om te oren en als je rond eind november het hele kerst menu nog niet hebt uitgedacht dan zou je je toch bijna moeten gaan schamen. Máár geen stress, I got you, met wat laatste moment inspiratie!

 

Je kan het met het kerstdiner natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. De één zal lekker decadent kaviaar met champagne naar binnen schuiven, de ander een wijntje met een simpele salade.

Mijn mening? Het kerstdiner hoeft niet veel, groots of exclusief te zijn. ‘Het gaat om de gezelligheid’ roept iedereen dan. Oké een beetje waar wel. Maar, gezelligheid gaat toch echt wel hand in hand met lekker eten. Want als je de familie een biefstukje voorzet die zo droog is als de Sahara is het ineens ook niet meer zo gezellig. Mijn tip: Met een stukje kwaliteitsvlees zet je alvast de juiste toon voor het kerstdiner, kleed het aan met wat lekkere bijgerechten en voilà, happy family.

 

 

In dit geval sloeg ik de handen ineen met Peter’s Farm, leverancier van premium kalfsvlees.

Over Peter's Farm

Peter’s Farm staat voor diervriendelijke overtuigingen en streeft naar een natuurlijke leefomgeving voor de kalveren.

Op een Peter's Farm leven kalveren samen in kuddes van ongeveer 60 dieren.

 

Dierenwelzijn, rust en de vrijheid voor de kalveren komen tot uiting in de kwaliteit en de smaak van het Peter's Farm Kalfsvlees. De voedselveiligheid wordt maximaal gegarandeerd en de transparantie van Peter's Farm bied je de mogelijkheid om de herkomst van de producten te traceren tot op de boerderij. 

Waar te koop?

Peter's Farm Kalfsvleesproducten vind je in Nederland bij een aantal grote supermarkten, groothandels en speciaalzaken als PLUS supermarkten, HANOS en SLIGRO. Meer informatie vind je op de website van Peter's Farm.

Recept

Kalfsoester met hasselback aardappel, vijgen salade en geroosterde wortel

Voor 2 personen

 

Ingrediënten

Hasselback aardappelen

4 vastkokende middelgrote aardappelen

Olijfolie

Peper/Zout

Gehakte peterselie

 

Vijgen salade

50 gram rucola veldsla melange

2 verse vijgen

40 gram geitenkaas

4 plakjes Prosciutto met truffel

Balsamico azijn

 

Geroosterde wortels uit de oven

300 gram regenboog wortel mix

1 el olijfolie

2 el honing

Paar takjes verse tijm

Peper/zout

Verse peterselie

 

Kalfsoester

2 kalfsoesters

Roomboter

Peper/zout

40 ml Likeur 43

1 el honing

knoflookpoeder

 

Bereidingswijze

Hasselback aardappelen

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Boen de aardappels goed schoon. Leg de aardappels tussen twee snijplankjes, zo voorkom je dat je de aardappels te ver insnijd, en snijd ze in hele dunne schijfjes. Leg de aardappelen in een ovenschaal, besprenkel met olie, peper en zout en zet voor zo’n 50 minuten in de oven, afhankelijk van hoe groot de aardappels zijn.

 

Optioneel: je kunt er naar wens ook nog wat Parmezaanse kaas tussen doen. Garneer met gehakte peterselie.

 

Vijgen salade

Verdeel de gemengde salade over twee schaaltjes. Halveer de verse vijgen, doe deze erop samen met de plakjes Prosciutto, verkruimelde geitenkaas en maak af met balsamico azijn.

 

Geroosterde wortels

Verwarm de oven voor op 200 graden (kan met de aardappels samen in de oven). Schil de wortels met een dunschiller. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, honing, verse tijm, peper en zout. Rooster ze in ongeveer 35 minuten gaar. Draai halverwege even om. Garneer met nog wat verse tijm en peterselie.

 

Kalfsoesters

Haal de kalfsoester een half uur voor het bakken uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Dep de kalfsoester voor het bereiden met keukenpapier droog. Marineer met honing, likeur 43, peper, zout en knoflookpoeder. Laat dit even zo staan. Verwarm een ruime hoeveelheid roomboter in een pan. Bak de kalfsoester op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin. Zet vervolgens het vuur lager en bak nog 3 minuten per kant. Laat de kalfsoester vervolgens nog 5 minuten verpakt in aluminiumfolie rusten.