Friday five: Verse vijgen

Zoet, zacht maar toch stevig, vol en rond, erg veelzijdig en ook nog eens erg mooi om te zien. Nope, ik heb het niet over mijn allernieuwste mannelijke aanwinst maar over mijn all time favoriete fruit; de vijg! We zitten as we speak midden in het verse vijgen seizoen dus leek het mij de hoogste tijd om er een Friday Five aan te wijden. Voordat je vol overgave in het pompoen seizoen duikt moet je toch echt even deze recepten geprobeerd hebben! 

De vijg is een echte seizoensvrucht. Vijgen zijn verkrijgbaar van juni tot en met oktober. Augustus en september zijn de hoogtepunt maanden. Op dit moment zijn verse vijgen dus eigenlijk wel in veel supermarkten te koop, ik spotte ze afgelopen week al in grote getale bij de Albert Heijn. Ik koop ze zelf liever bij een Turkse supermarkt in mijn buurt. Scheelt vaak in de portemonnee en ze zijn groter en lekkerder! Bewaar vijgen niet te lang, ze blijven na aankoop niet heel lang goed.

 

Goed. Nu heb je die knappe zoete rakkers in huis gehaald maar dient zich natuurlijk het volgende probleem aan. What to do with it? Nou uh.. opeten gewoon :) Vijgen zijn zo los al enorm lekker! Ik hou echt van de zoete en zachte smaak van vijgen. Je kunt ze met of zonder schil eten. Als de schil er niet heel fris meer uit ziet kun je deze er beter af halen.

 

Door de zoete smaak kun je vijgen eigenlijk op allerlei manieren combineren, zowel zoet als hartig. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met ricotta, geitenkaas, parmaham, balsamico, walnoten, honing én last but not least chocolade. Ik maakte er onder andere muffins mee, een lunch salade en een smoothie.

 

Zijn ze stiekem ook nog een beetje gezond en supervood waardig, die vijgen? Ja zeker! Verse vijgen bevatten Vitamine A, Vitamine B, mineralen en in verhouding veel vezels. Vijgen bevatten wel (fruit) suikers dus eet ze, zoals eigenlijk met alles, met mate. Gedroogde vijgen daarentegen bevatten aanzienlijk meer calorieën en vooral suikers, dus die zijn wel echt een stuk minder gezond.


1. Banaan-vijg-vanille smoothie

Recept voor 1 persoon

 

Ingrediënten

1 banaan

2 verse vijgen

80 gram Alpro Go On

Mespuntje vanille poeder

 

Benodigdheden

Blender

 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten in een blender tot een glad geheel.2. Lunch salade met vijg, parmaham & avocado

Recept voor 1 persoon

 

Ingrediënten

40 gram veldsla

3 plakjes parmaham

1 verse vijg

Halve avocado

20 gram walnoten

30 gram zachte geitenkaas

Dressing; balsamico crème

 

Bereidingswijze

Snijd de vijg en avocado in stukjes. Meng met de sla en parmaham. Verdeel de geitenkaas en walnoten over de salade en maak af met een beetje balsamico dressing.3. Vijgen met pure chocolade & zeezout

Recept voor 1 persoon

 

Ingrediënten

2 vijgen

2 blokjes pure chocolade 

Zeezout

 

Benodigdheden

Bakpapiertje

Steelpannetje +smelt kom

 

Bereidingswijze

Snijd de 2 vijgen in dunne plakjes. Smelt de twee blokjes chocolade au bain marie en verdeel de gesmolten chocolade over de vijgen of doop de vijgen in de chocolade. Verdeel als laatste een snufje zeezout over de vijgen. Zet dit een kwartiertje in de koelkast zodat de chocolade weer hard wordt.4. Smoothiebowl met vijg& biet

Recept voor 1 persoon

 

Ingrediënten

1 banaan 

75 gram gekookte rode biet

2 verse vijgen

30 gram havermout

50 ml amandelmelk

1 tl amandelpasta

Halve tl kaneel

 

Benodigdheden

Blender

 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten in een blender en laat draaien tot het mengsel glad en egaal is.5. Ricotta-amandel muffins met vijg

Recept voor 9 muffins

 

Ingrediënten

250 gram ricotta

2 eieren

160 gram amandelmeel

100 ml (plantaardige) melk

30 gram honing

1 tl kaneel

1,5 tl bakpoeder

30 gram gesmolten kokosolie

3 medjoul dadels in stukjes gesneden 

30 gram walnoten in stukjes gehakt

2 verse vijgen

 

Benodigdheden

Mengkom

Handmixer

Siliconen muffinvorm

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de ricotta, eieren en plantaardige melk in een mengkom met een handmixer kort door elkaar. Voeg amandelmeel, honing, kaneel, bakpoeder en gesmolten kokosolie toe en mix nogmaals tot het goed gemengd is. voeg de stukjes dadel en walnoot toe aan het mengsel en roer dit met een lepel door het beslag. Vet de siliconen bakvorm in met een beetje kokosolie en verdeel het beslag over 9 vormpjes. 

 

Snijd de vijgen in partjes en verdeel over de vorm, druk een beetje in het beslag.

 

Bak 26 minuten op 180 graden.Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Natascha Heijsteeg (dinsdag, 19 september 2017 22:27)

    Oh wat lekker! Zeker fijn om eerst met deze lekkere recepten aan de slag te gaan, vóórdat iedereen zich op de pompoenen stort. 3 staan er weer bovenaan mijn to try/do/eat lijstje. Thanks!