Review: Tefal Multicook & Grains

Lucky me, want ik heb mogen kennismaken met de nieuwste uitvinding op het gebied van koken, de Tefal Multicook & Grains. Eerste gedachte? Klinkt als een soort van rijstkoker maar dan voor granen dus! Leuke eerste gedachte maar eerlijk is eerlijk, de titel ‘veredelde rijstkoker’ doet dit apparaat absoluut geen eer aan, het blijkt zo veel meer te zijn dan dat. Wat precies vertel ik je in deze review.

De Multicook & Grains is eigenlijk een multi-cooker waar je alle kanten mee op kan en een musthave op het gebied van gezond koken. Met de Multicook & Grains is het mogelijk om ingrediënten te bereiden met meer behoud van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen dankzij een exclusieve gepatenteerde technologie.

Multicook & Grains

Met de Multicook & Grains kun je een grote diversiteit aan granen, zoals witte- en bruine rijst, kikkererwten, quinoa en linzen bereiden. En dat is dus niet alles. Met dit apparaat heb je ook de mogelijkheid om te bakken, braden, stomen en zélfs slowcooken. De mogelijkheden zijn eindeloos en veelzijdig gezien de 80 verschillende kookprogramma’s. Daarnaast heeft het apparaat ook een aantal hele handige functies als een automatische warmhoud functie, een uitgestelde starttijd en je kunt zelfs vijf van je favoriete receptjes opslaan. Wauw, klinkt mij als een vrij compleet plaatje in de oren!

De keuze is reuze

Bij het zien van de vele mogelijkheden van de Multicook & Grains schieten mijn hersenen alle kanten op. Ik wil risotto maken, soep, een cake bakken of misschien wel iets met kikkererwten? Na een paar uur heb ik het allemaal weer een beetje op een rijtje en besluit ik voor niet té ingewikkeld te gaan maar ook niet het meest voor de hand liggende. Voor mij is een cake maken misschien net íets teveel binnen de verwachtingen dus besluit ik om een curry te gaan maken. Mét kikkererwten dus. Ik heb nog nooit echt curry gemaakt, ik heb namelijk helemaal geen pan die zich daarvoor leent. Een schande, I know. Maar als je mij iets langer kent dan vandaag weet je ook dat ik een beetje een lazy chef ben. Het moet allemaal niet te ingewikkeld zijn en vooral mijn avondeten moet het liefst binnen een half uur op tafel staan.

 

 

Van het weken van kikkererwten weet ik alleen dat het super lang duurt. Reden genoeg voor mij om daar dus nooit een poging toe gewaagd te hebben. Ik pak altijd maar gewoon een kant en klaar blikje uit het supermarkt schap. Om het apparaat goed te testen en optimaal te gebruiken besluit ik maar gelijk om de kikkererwten voor mijn curry zelf te weken want hier zou de Multicook & Grains juist uitermate geschikt voor zijn. Normaliter neemt het weken van kikkererwten zo’n 6 à 8 uur in beslag. Met de Multicook & Grain gaat dit weken tot wel tien keer sneller. Kijk dat klinkt al behoorlijk veelbelovend, want uhh.. time is money! Nou, let’s go! Tijd om dit mooie fancy apparaat ook maar eens daadwerkelijk te gebruiken.

Aan de slag!

Ik maak het apparaat schoon en zet het klaar voor gebruik. Ik lees de gebruiksaanwijzing en het receptenboekje door. Mijn eerste neiging is eigenlijk om alles weer aan de kant te schuiven, het ziet er heel ingewikkeld uit. Maar gezien dat natuurlijk geen optie is lees ik rustig het ‘kikkererwten-programma’ door en wanneer ik gewoon alles doe wat er staat kom ik tot de conclusie dat het helemaal niet ingewikkeld is ha-ha, ik ben gewoon lichtelijk ongeduldig. Op de Multicook & Grain kun je instellen voor hoeveel personen je kikkererwten wilt bereiden. Het apparaat geeft dan zelf aan hoeveel cups kikkererwten je er in moet doen en hoeveel water je er vervolgens bij moet doen. Er zitten twee handige maatbekertjes bijgeleverd. Een kind kan de was doen. Ik stel het apparaat in op vier personen, wat 2 cups oplevert en 1200 ml water. Hij gaat vanzelf aan en stelt zelf de tijd in. Ik heb niet helemaal goed opgelet maar het weken heeft iets langer dan een uur geduurd. Super snel dus! Na het weken giet je het water af en spoel je de kikkererwten af met koud water. Het programma gaat dan over op koken, wat ook ruim een uur duurt ongeveer, maar dan heb je ook wel wat. Zelf bereide kikkererwten! Die ik dus ga gebruiken voor mijn curry. Ik heb er iets teveel bereid maar kikkererwten heb je nooit genoeg, wat ik over heb kan ik in een salade gebruiken of iets dergelijks.

 

Het is vervolgens even zoeken en puzzelen voordat ik besluit welk programma het beste aansluit bij het maken van de curry maar naar mijn idee is dit uiteindelijk goed gelukt! Lees mee voor het recept.

Kikkererwten-zoete aardappel curry


Ingrediënten

550 gram zoete aardappel

200 gram kikkererwten (geweekt en gekookt)

4 handjes bladspinazie

400 ml kokosmelk (blikje)

400 gram tomatenblokjes (blikje)

1 ui

2 teentjes knoflook

1 rode peper

1 cm geraspte verse gember

3 tl garam massala (Jonnie Boer kruiden)

2 tl komijn

Peper/zout naar smaak

Handje koriander

Olijfolie

 

Benodigdheden

 

Naast de Multicook & Grains heb je verder geen andere pannen/apparaten nodig.

Bereidingswijze

Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke blokjes. Spoel af met koud water en zet even apart.

Snipper de ui en de knoflook en hak de rode peper fijn. Doe dit samen met de geraspte gember in de Multicook & Grain en voeg een el olijfolie toe. Stel programma 12 ‘aanbraden’ in. Roer na 4 minuten aanbakken even door met een houten lepel en voeg de garam massala en de komijn toe. Laat nog zo’n 4 minuten bakken en voeg vervolgens de zoete aardappel toe en roer goed door. Laat doorbakken tot het einde van het programma.

 

Hierna voeg je de tomatenblokjes en kokosmelk toe en stel je het programma 10 ‘stomen’ in. Laat het programma zijn werk doen en roer af en toe door. Voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten en spinazie toe. Wanneer het programma afloopt is je curry klaar! Ben je nog niet klaar om te eten? Zet het apparaat dan even op de warmhoud functie. Om het gerecht af te maken garneer je het met wat gehakte koriander. Je kunt de curry eten met bijvoorbeeld (zelfgemaakt) naanbrood of gewoon zo.Eindconclusie

Heel eventjes zag ik door het kookprogramma-bos de bomen niet meer maar ik merk al snel dat het allemaal helemaal niet zo ingewikkeld is. Het apparaat geeft stap voor stap aan wat je moet doen, zoals de toe te voegen hoeveelheid ingrediënten en water. Het wijst zich eigenlijk allemaal vanzelf. Niet moeilijk, gewoon even wennen en dan met name welk programma je waarvoor gebruikt.

 

Wanneer ik het apparaat eenmaal door heb besef ik hoe enorm veelzijdig de Multicook & Grains eigenlijk is. Het bevat meerdere apparaten in één en werkt dus ruimtebesparend in je keuken. Mijn keuken is klein en overvol dus ik heb mijn rijstkoker er maar gelijk uit gegooid! Het apparaat is compact en niet zwaar en eigenlijk ook best wel mooi qua vormgeving dus hij krijgt een mooi plekje in mijn keuken.

 

Dit in combinatie met het behoud van voedingsstoffen, de uitgestelde starttijd, warmhoud functie en het snelle weken van bijvoorbeeld kikkererwten maken dat ik echt een vreugdedansje doe om mijn Multicook & Grains heen. Ik ga geen kikkererwten uit blikjes meer kopen jongens, ik kan niet wachten om bijvoorbeeld homemade verse hummus te maken met zelf geweekte kikkererwten!

 

Verder is het apparaat makkelijk schoon te maken, ook niet geheel onbelangrijk. Ik heb een hekel aan afwassen en geen vaatwasser. De keramische binnenschaal is overigens wel vaatwasser bestendig voor de luie-niet-afwassende-medemens.

 

Minpuntje? De prijs. Het is gewoon geen apparaat dat je ‘zomaar eventjes’ aanschaft voor €199,95. Ik ben van mening dat het het geld wel heel hard waard is.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de Multicook & Grain kun je terecht op de website van Tefal  óf ben je zo enthousiast dat je er direct één wil aanschaffen? Dan kun je o.a. terecht bij CoolBlue.

Reactie schrijven

Commentaren: 0