Review: Uzuma detox programma

Detox. Zo’n klein woordje, zoveel gedachten. Ik heb eigenlijk altijd al een mening gehad over detoxen. Of misschien kun je het beter vooroordelen noemen, want ik vind er van alles van maar ik heb het überhaupt nog nooit geprobeerd of zelfs maar een poging gewaagd. Volgens mij zijn er twee kampen. Het ‘het is super goed voor je en geweldig’-kamp en daar recht tegenover ‘het is de grootste onzin’-kamp. Ik besloot dat ik het toch écht zelf eens moest gaan proberen om me een mening te gaan vormen die ook daadwerkelijk ergens op gebaseerd is. Mijn eerste detox is een feit! Onzin of geweldig? Je leest het in deze review!

Over Uzuma

Uzuma biedt een assortiment aan gezonde en verse 'green juices'. Een flesje van 240 ml zou goed zijn voor zo'n kilo aan verse groente en fruit. De juices zijn er in 7 verschillende smaken en kun je los bestellen maar ook in een proefpakket met daarin de 7 verschillende varianten. Dit geeft je de mogelijkheid om ze eerst eens te proeven en uit te proberen voor je eventueel aan één van de programma's begint.

 

Uzuma biedt namelijk ook vier verschillende op maat gemaakte juice programma's aan. Naast het DETOX programma, wat ik dus ga proberen, zijn er nog drie andere programma's;

Sapkuur STEADY

Sapkuur FIT

Sapkuur SLIM

 

Klik vooral even door om wat meer te lezen over de specifieke programma's en om te bekijken welk programma het beste bij jou past. Detox it is for me! Spannend. Over het detox programma vertel ik je hieronder iets meer.

Waarom detox?

Op de één of andere manier koppelde ik detox-en altijd aan afvallen. Een soort van crash dieet ofzo, en vond ik het een beetje 'bullshit'. Toen ik besloot me er eens in te verdiepen kwam ik eigenlijk tot het besef dat afvallen helemaal niet per definitie is waar een detox voor bedoeld is. Uzuma schrijft hier op de website het volgende over;

 

Het Uzuma DETOX programma is speciaal ontworpen is om je lichaam te resetten. Veel van de hedendaagse voeding zit vol met gifstoffen en moeilijk verteerbare ingrediënten die in de loop van tijd verantwoordelijk zijn voor aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, moeheid en een gebrek aan energie. Het DETOX programma is specifiek gemaakt om je lichaam een rustpauze te geven. Door de slow juice sappen krijgt het lichaam weer volop kans om zich te herstellen en is het gemakkelijker om te verder te gaan met een gezond en vol leven. Niet alleen het lichaam, maar ook de geest heeft hier veel baat bij. Het Uzuma DETOX programma stelt je in staat om ook je hoofd 'leeg' te maken. Hierdoor ben je beter in staat de juiste keuzes te maken voor een gezonde levensstijl.

 

Wauw! Toen ik dit las dacht ik.. ja! Dit wil ik eigenlijk best wel proberen, lijkt me heerlijk en zen! En dat is dan ook precies wat mijn doel is van deze test; even een reset van body & mind. Ik besluit een drie daagse detox te gaan doen, lijkt me mooi om mee te beginnen. Je gebruikt 7 flesjes, van 240 ml per stuk, per dag. Er zijn vijf verschillende smaken. De calorieën per flesje variëren tussen de 73-110 kcal. Je neemt je eerste sapje om 08.00 uur 's ochtends en drinkt er vanaf dan om de twee uur één. Met de Uzuma App kun je de tijd en volgorde van de te drinken flesjes bijhouden. Voor uitgebreide info over de detox lees dan even hier verder.

Voorbereiding

Ik ben in mijn voorbereiding vooral aan het wikken en wegen geweest wat nou de juiste dag is om te gaan starten met de detox. Ik besluit op maandag te beginnen. Ik werk zeer onregelmatig maar heb vanaf maandag drie dagen achter elkaar dagdiensten, wat me het meest stabiel lijkt. Ik heb de hoop dat de crisissen op werk me dusdanig afleiden van mijn eigen ‘honger-crisis’.

 

Daarnaast heb ik geprobeerd de week voor mijn detox al een beetje op mijn eten te letten. Ik eet lichte maaltijden, niet teveel koolhydraten en probeer mijn koffie inname te beperken tot één cappuccino per dag. Nou ja op een dubbele-mega-grote kop cappuccino met dadeltaart bij de Bagels& Beans na dan ha-ha. Ook drink ik die week geen alcohol. Normaal drink ik natuurlijk dagelijks tequila maar deze week even niet. Nee hoor, just kidding. Al met al heb ik op zondag avond wel het gevoel er helemaal klaar voor te zijn! Let’s do this!

Dag 1

Oké ik dacht dat ik de drie dagen om te gaan detoxen helemaal goed getimed en uitgekozen had. Ware het niet dat ik even vergeten ben dat ik op zondag een nachtdienst had en ik uiteindelijk maandag ochtend om 07.00 uur ’s ochtends binnen kom wandelen. Daar heb ik ook nog eens heel handig huisbezoeken en sollicitatiegesprekken achteraan had gepland. Deze maandag staat dus in het teken van niet slapen én niet eten. Ach waarom zou je makkelijk doen als het ook moeilijk kan toch? Ik spring nog even snel op de weegschaal; startgewicht is 61,4 kg. Doel is niet om af te vallen maar ik ga er vanuit dat ik wel wat zal afvallen. Ik ga gewapend met mijn Uzuma flesjes door naar kantoor, en just to be sure ook nog wat tussendoor repen, tandpasta en een tandenborstel. Want stél dat ik omval van de honger.. of, excuse my language, enorm ‘uit mijn bek ga stinken’. Dat is namelijk één van de horror verhalen die ik over detoxen heb gelezen. Uiteindelijk valt dag 1 me alles mee. Die tussendoor repen in geval van nood heb ik zeker niet nodig gehad. Mijn tandenborstel ook niet. Ik voel me prima en energiek. Af en toe knort mijn maag maar ik voel me niet hongerig of slap. Om de twee uur een sapje lijkt precies voldoende te zijn om goed te kunnen functioneren. Mijn collega’s vinden me zelfs opvallend hyper. Ik besluit vandaag niet te sporten. Dat heeft meer te maken met mijn slaaptekort dan met de detox. Eenmaal thuis bekruipt me wel even het gevoel wat ik in godsnaam met mijn tijd moet doen die avond. Geen boodschappen.. niet koken.. geen afwas. Ik besluit Netflix te gaan kijken in bed en vroeg te gaan slapen. Ook niet heel vervelend!

Dag 2

Ik heb mijn wekker om 07.00 uur gezet i.p.v. 06.00 uur en word dus fris en fruitig wakker. Normaliter heb ik wel een uur nodig om ontbijt/lunch/diner voorbereidingen te treffen voor die dag. Nu dus niet, woehoe! Extra slaap is altijd chill! Wederom flesjes in mijn tas gooien en gaan. Ik heb dagdienst op werk vandaag. Als er crisissen binnen komen moet ik hier direct naar toe. Het is vandaag een lichtelijke uitdaging geweest om de flesjes sap op tijd te drinken. Terwijl ik in gesprek ben met een cliënt denk ik ‘shit, ik zou nú een sapje moeten drinken'. Maar goed. Ik kan moeilijk zeggen ‘mevrouw, vervelend dat u geslagen bent door uw man, maar ik moet nú echt eerst even mijn sapje drinken’. Hierdoor loopt mijn schema wel ietsje in de war maar door de drukke dag vliegt de tijd gelukkig voorbij. Ik heb geen rare cravings. Wat ik vooral mis, is ergens op te kunnen kauwen! Al is het maar een worteltje ofzo. Tevens merk ik dat door het gebrek aan vezels, mijn darmen gewoon he-le-maal stil liggen. Wel plas ik me een ongeluk met al die sapjes. Eenmaal thuis neem ik om 21.00 uur (een uur te laat) mijn laatste sapje. Ik heb het koud en merk dat mijn energie level op dat moment aardig gedropt is. Vroeg naar bed it is dus! Morgen de laatste dag!

Dag 3

De laatste dag alweer. Na mijn eerste sapje om 08.00 uur crasht de Uzuma App. Ik krijg de app niet meer geopend. Shit, nu weet ik dus niet in welke volgorde ik de sapjes moet drinken. Nou ja, ik besluit dat dit vast geen heel groot drama is. Ondanks dat de App gecrasht is komen de notificaties uiteindelijk nog wel door en weet ik dus toch in welke volgorde ik de sapjes moet drinken. Op werk is het rustig, ik merk dat ik de sapjes een beetje zat begin te worden en in combinatie met weinig afleiding op werk heb ik het vandaag wel wat zwaarder. Mijn moeder stuurt me allerlei berichten met paas-menu's en mijn collega's eten chocolade, gevulde koeken en snoep. Really guys! Stop it! Ondanks dat het qua energie goed te doen is, ben ik wel blij dat dit mijn laatste dag is. Ik wil gewoon een banaan eten. Of een lekkere salade. Of een soepje. Of oké een rijstwafel met pindakaas zou er ook wel in gaan. Als ik maar kan kauwen! Ook op Instagram krijg ik commentaar dat de sapjes eentonig worden en mijn kleurrijke bordjes gemist worden. Sorry guys! Will be back soon! Vandaag heb ik het non stop koud, maar het is ook niet erg warm buiten dus of ik dat helemaal aan de sapjes kan wijten is de vraag. Na werk ga ik een uurtje naar de sportschool. Het sporten gaat opmerkelijk lekker! Blijft vreemd dat je zo goed kan functioneren op alleen sapjes.

The days after

De nacht na dag 3 slaap ik enorm slecht. Ik besluit om 02.00 uur 's nachts dan maar de laatste aflevering van Temptation Island te kijken. Ik denk dat het vooral mijn hoofd was die een beetje met me aan het 'fucken' was. Het idee dat de kuur er op zat maakte dat ik me hongerig en onrustig voelde. Die ochtend ontbijt ik met een cracker en een gekookt eitje. Ik word hier uiteindelijk best misselijk van maar dit trekt gelukkig snel weg. Ik eet de rest van de dag soep en groenten, wat prima gaat. Kauwen! Heerlijk!! Op dag 5, vrijdag, hou ik het ook rustig met voornamelijk soep, salade en wat fruit. Zaterdag heb ik toch écht stiekem weer een eerste kopje cappuccino gemaakt en bak ik een carrot cake. Tja.. ik ben en blijf een foodie hè!

Eindconclusie

“You’re body can stand almost anything, it’s your mind you have to convince”. Heel kort gezegd is dát precies de conclusie. Je lichaam kan een hoop aan. Ook drie dagen op sapjes leven dus blijkbaar. Sterker nog: mijn lichaam functioneerde er zelfs méér dan prima op. Ik heb naast de sapjes alleen water en thee gedronken en ben voor mijn gevoel met vlag en wimpel geslaagd voor deze detox try out. Hoofdpijn, een slechte adem en lusteloosheid was waar ik vooraf bang voor was. Geen van deze drie angsten was gegrond. Ik heb nog even in het gezicht van een vriendin staan blazen maar die slechte adem was gelukkig écht niet van toepassing. Ik ben oprecht heel erg enthousiast. Over het ervaren van het begrip ‘detox’ maar ook over de sapjes van Uzuma. Heel lekker van smaak! Ik heb wel duidelijk mijn favoriet: Aura! Met o.a. appel, komkommer, spinazie en passievrucht. Mega lekker, maar ik vind ze allemaal eigenlijk wel lekker. Misschien ligt het er ook aan wat je referentie kader is. Ik ben gewend om groente sapjes te maken en te drinken. Ik drink soms zelfs pure wortelsap met gember. Ik heb het gevoel dat de dosering in een flesje precies genoeg voedingswaarden bevat om je toch energiek te blijven voelen. Wat het mij opleverde is dat ik het gevoel heb dat niet alleen mijn lichaam een reset heeft ondergaan maar ook mijn hoofd. Het was heerlijk om even drie dagen niet na te hoeven denken over eten. Geen boodschappen, geen afwas, een uur langer slapen en even geen zware denksessies over Instagram-waardige foto's en gerechten. Máár.. na drie dagen mis ik het wel enorm om niet lekker in de keuken te kunnen rommelen dus het had van mij ook niet heel veel langer hoeven duren.

 

Wat voor mij goed werkte; De detox op werkdagen inplannen, afleiding werkt echt heel goed. Zorg dat je veel water of thee drinkt tussendoor. Ik maakte bijvoorbeeld thee van munt of gember. En last but not least, zorg dat je in de week voordat je begint al een beetje op je eten let. Als je als fulltime tequila drinker of koffie junkie ineens cold turkey aan zo’n detox begint kan het je nog wel eens vies tegenvallen! Al met al is mijn advies: doen! 

 

Voor het 3-daagse detox programma van Uzuma betaal je €59,95, je krijgt hier 21 flesjes voor. Goedkoop? Nee misschien niet. Maar ik vind het ook zeker niet duur voor wat je krijgt. Als ik slowjuice in de stad koop ben ik ook rond de €3 à €4 voor een flesje kwijt. In vergelijking met een aantal andere aanbieders is Uzuma één van de meest betaalbare aanbieders.

 

Oja en last but not least. Benieuwd naar mijn eindgewicht? Donderdagochtend dag 4: de weegschaal tikt dan 58,6 kg aan. Totaal verlies van 2,8 kg.

Meer informatie?

Wil je meer weten over Uzuma en de verschillende juice programma’s die zij aanbieden? Check dan vooral even de website. Volg Uzuma ook op Instagram voor winacties en inspiratie.

Reactie schrijven

Commentaren: 0