Friday five: Pancakes

Het is vrijdag. Ik hou van vrijdagen want dat betekend dat het bijna weekend is! Oké dat schrijf ik alleen omdat het leuk klinkt, ik werk bijna elk weekend namelijk ha-ha. Maar vandaag is niet zomaar een vrijdag, het is namelijk Nationale Pannenkoekendag. Vrijdag is leuk, pannenkoeken zijn nog beter! Het onderwerp van de Friday Five was dan ook een makkie deze week. Mijn favoriete pannenkoeken recepten op een rijtje voor jullie!

Op Instagram word ik wel eens gekscherend de 'pancake queen' genoemd. Een eervolle titel, dat zeker, maar de druk is hoog om die titel te behouden! Zo moet er minimaal één keer per week een pancake stack gepost worden, het liefst op zondag, en stapels moeten steeds hoger worden om het 'wauw' effect onder mijn volgers teweeg te brengen. Alhoewel een dosis pindakaas of chocolade er overheen vaak wel compenseert en jullie goedkeuring ook wel kan verdragen.

 

Mijn favoriete pancakes zijn toch wel de 'fluffy' varianten. Dit bereik je ten eerste door je eiwitten apart op te kloppen en later pas door de rest van het beslag te spatelen. Ook geven ingrediënten als ricotta, hüttenkäse en griekse yoghurt luchtigheid en fluffyness aan je pancakes. Meest gehoorde vraag ooit: hoe krijg je je pancakes zo mooi rond!? Luister en huiver; giet het beslag met een kleine soeplepel rustig per hoopje in de pan! Oké genoeg insiders geheimen voor vandaag. Voor de gelegenheid heb ik mijn allereerste pancake recept ooit uit de oude doos gevist, namelijk die met griekse yoghurt. Een oud foto'tje maar een gouden recept! Wat is jullie favoriete pancake recept? Dit zijn in ieder geval die van mij;


1. Ricotta pancakes

 

Recept voor 2 à 3 personen 

Ingrediënten

100 gram speltbloem

250 gram ricotta

2 eieren 

150 ml (amandel)melk

1 tl bakpoeder

1 tl vanille essence

1 el honing

Kokosolie

 

Benodigdheden

Handmixer

Mengkom

Grote koekenpan

 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten, op de kokosolie na, met een handmixer tot een glad beslag. Bak hier vervolgens in kokosolie pannenkoekjes van, 3 tegelijk in de pan. Draai om als de bovenkant een beetje droger wordt.


2. Pompoen pancakes

Recept voor 1 à 2 personen

Ingrediënten

250 gram gekookte pompoen (kan met schil)

50 gram havermout 

1 tl bakpoeder 

1 tl speculaaskruiden of kaneel

2 eieren 

100 ml amandelmelk

Kokosolie

 

Benodigdheden

Blender

Grote koekenpan

 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten, op de kokosolie na, in een blender. Verwarm wat kokosolie in een pan. Verdeel drie hoopjes beslag per keer in de pan en bak er kleine pannenkoekjes van. Draai voorzichtig om als de bovenkant een beetje droger wordt tot het beslag op is.


3. Hüttenkäse pancakes

Recept voor 6 pannenkoekjes

Ingrediënten

200 gram Hüttenkäse

50 gram boekweitmeel

2 eieren

2 tl bakpoeder

Snufje zout

Kokosolie (om in te bakken)

 

Benodigdheden

Pan

Mengkom

Garde

 

Bereidingswijze

Kluts de eieren met een garde. Doe de hüttenkäse erbij en klop dit door elkaar. Voeg de boekweit, bakpoeder en een snufje zout toe en roer goed door. Verwarm wat kokosolie in een pan en bak per drie pannenkoekjes in de pan.


4. Banaan-havermout pancakes

Recept voor 1 persoon

Ingrediënten

1 banaan

60 gram havermout

1 ei

50 gram sojayoghurt naturel

50 ml sojamelk

1 tl bakpoeder

1 tl kaneel

Kokosolie om in te bakken

 

Benodigdheden

Blender

Koekenpan

 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten, op de kokosolie na, in een blender tot een glad geheel.

Verwarm wat kokosolie in een pan en bak hierin kleine pannenkoekjes, drie tegelijk, in een pan.

Zodra er bubbeltjes aan de bovenkant ontstaan kun je de pannenkoekjes voorzichtig omdraaien.


5. Fluffy griekse yoghurt pancakes

Recept voor 6 pancakes

Ingrediënten

150 gram griekse yoghurt

2 eieren

50 gram boekweitmeel

1 tl bakpoeder

Kokosolie (om in te bakken)

 

Benodigdheden

Handmixer

 

Bereidingswijze 

Om de pancakes luchtig te krijgen is het apart opkloppen van de eiwitten dé tip! Klop eerst alleen de eiwitten, klop ze bijna stijf. Gebruik hiervoor een vetvrije kom. Klop apart het eigeel los en voeg hier de griekse yoghurt, het boekweitmeel en het bakpoeder aan toe. Voeg dit mengsel vervolgens voorzichtig met een spatel toe aan de geklopte eiwitten zodat het luchtig blijft. Verhit wat kokosolie in een pan. Bak de pancakes in hoopjes van 3 in de pan.


Reactie schrijven

Commentaren: 0